top of page
sexshooter-Gender-matters-She-had-.-slippers-on.-Turkish-episode-XIII-1400x1299.jpg

Gender matters: stories from Istanbul

Publiek toegankelijk
Open (de bijbehorende tentoonstelling SEX SHOOTER is 18+)

Tickets
Gratis toegang.

Locatie
Stationskwartier, Snekertrekweg 1, 8912 AA Leeuwarden, Nederland

Datum en tijd
16 september - 17 december, 2023 | woensdag tot en met zondag 11.00 - 18.00 uur

Taal
Turks (met Engelse ondertiteling)

Deze video installatie is co-produceert met Yalan Dünya Films vanuit Istanboel. Zoals de curator Gülen Güler zegt: "In Nederland ben je op zoek naar acceptatie. In Turkije is het nog steeds een gevecht voor basisrechten.' De installatie is te vinden naast SEX SHOOTER | The Liberation of Sexual Identity, geproduceerd door Noorderlicht.

 

Istanbul en Leeuwarden organiseren samen videoscreenings over het thema gendervrijheid in de stad Istanbul. Het Turkse deel van de tentoonstelling laat de reis zien vanuit het Turkse perspectief van activisme en vechten voor genderrechten.

 

De tentoonstelling bestaat uit twee delen:

- clips uit de film My Child, geregisseerd door Can Candan, waarin vier ouders ontroerend en met ontroerende eerlijkheid vertellen over de ontdekking dat hun kinderen homo of transseksueel zijn;

- vier video's die de tijdlijn van de LGBTQI+ strijd in Istanbul documenteren.

My Child (fragmenten)

Regisseur: Can Candan / Productie: Surela Film / Producenten: Can Candan, Ayşe Çetintaş,Gökçe İnce / Co-Producer: H. Metehan Özkan / DOP: Oğuz Yenen

 

My Child gaat over een zeer moedige en inspirerende groep moeders en vaders in Turkije die ouders zijn van LGBTQI+-personen. Ze hebben niet alleen de moeilijke weg afgelegd om hun kinderen te accepteren voor wie ze zijn, maar hebben ook de volgende moedige stap genomen door hun ervaringen te delen met andere gezinnen en het bredere publiek. In deze video's delen de ouders op intieme wijze hun ervaringen met de kijker, waarbij ze op ontroerende en radicale wijze herdefiniëren wat het betekent om ouders, familieleden en activisten te zijn in een conservatieve, homofobe samenleving.

TIJDLIJN VIDEO'S

Videos Credits: Videokunstenaar / Editor: Alper Şen / Regisseurs: Can Candan, Alper Şen, Oktay İnce, Gülşah Özgen, Sibel Tekin / Archiefbeelden: Kaos GL, Pembe Hayat Derneği, İstanbul Pride'23, Work of Image

De geschiedenis van de LGBTQI+ Beweging in de straten van Turkije (2000-2023) in vier delen: Appear, Demand, Celebrate en Pride Against All Odds.

In Turkije kwamen LGBTQI+-personen in het jaar 2000 voor het eerst op straat. Op 1 mei 2000 nam de LGBTQI+-organisatie Kaos GL deel aan een mars en ondanks de homofobe houding van deelnemers, media en politie, keek iedereen toch nieuwsgierig en geïnteresseerd naar deze "nieuwe" politieke organisatie. Deze mars markeerde het begin van de strijd tegen homofobie en transfobie op straat.

In de loop der jaren nam de zichtbaarheid van LGBTQI+-personen toe, maar ook de maatschappelijke druk en uitsluiting waarmee ze te maken kregen. De LGBTQI+-gemeenschap bleef zich echter organiseren en samen strijden om hun eisen op het gebied van mensenrechten te uiten door middel van demonstraties en acties in de openbare ruimte. Een belangrijke gebeurtenis was 17 juli 2007, toen LGBTQI+-personen een collectieve aanvraag indienden bij het Turkse arbeidsbureau en persconferenties hielden, waardoor hun mensenrechteneisen zichtbaarder werden.

In de jaren 2010 leidden positieve ontwikkelingen op het gebied van vrijheid en mensenrechten ook tot ruimtes waar LGBTQI+-personen zich openlijk konden uiten. Vanaf 2011 werd de viering van de Pride Week op de iconische İstiklal Avenue in Istanbul een transformerende wandeling, waarbij veel maatschappelijke vooroordelen werden doorbroken. In 2012 namen voor het eerst ook ouders van LGBTQI+-personen als georganiseerde groep deel aan de Pride Walk.

Maar helaas worden al deze vrijheden sinds 2015 steeds meer ingeperkt en elk jaar geconfronteerd met verboden. Eerst werden de Pride Walks op İstiklal Avenue geannuleerd en daarna werden alle culturele en artistieke activiteiten van LGBTQI+ individuen en organisaties verboden. Ondanks deze druk en obstakels stopte de LGBTQI+ gemeenschap niet en gaf niet op. Dit jaar vierden ze de Pride Walk in de straten van de stad ondanks alle ontberingen.

Deze serie video's toont de sporen van 23 jaar aanwezigheid van LGBTQI+-personen in de straten van Turkije en hoe ze trots blijven tegen alle verwachtingen in.

(Een andere manifestatie van het thema Co-existentie in het hedendaagse Europa, naar aanleiding van Ulysses episode 10, vond plaats in Istanbul tussen juni en augustus 2023).

Achtergrond foto: Arjen Jan Stada

bottom of page