ULYSSES: Een Europese Odyssee
September 2022 – Juni 2024
www.ulyssseseurope.eu

 

18 steden in Europa herschrijven samen James Joyces Ulysses. Dankzij 1.78 miljoen euro subsidie van Creative Europe voor een cultureel project van 33 maanden, kunnen 18 Europese steden onder leiding van Brave New World Producties in Leeuwarden aan de slag met een nieuwe artistieke vertaling en verbeelding van James Joyces Ulysses. Noorderlicht, platform voor hedendaagse waarneming, is de Nederlandse partner in dit ambitieuze project.
 
Bloomsday
In 2022 is het honderd jaar geleden dat Ulysses van James Joyce verscheen. Op Bloomsday (16 juni), de datum waarop Joyce zijn grote, epische roman begon, wordt bekendgemaakt dat het Fund Creative Europe van de Europese Commissie een van zijn belangrijkste subsidies voor 2022 heeft toegekend aan een zeer ambitieus nieuw maatschappelijk en cultureel project - ULYSSES: A European Odyssey (UEO) - dat 18 steden in heel Europa verenigt, van Vilnius tot Lissabon, van San Sebastian tot Oulu, van Dublin tot Boedapest en van Athene tot Groningen.

Ulysses Cover: National Library of Ireland

Bij de toekenning van de subsidie aan de 18 stadspartners schreef Creative Europe:
 
‘De noodzaak om Ulysses van Joyce te herontdekken als een Europees meesterwerk met een krachtige hedendaagse boodschap is bijzonder goed geschetst. Het project pakt de horizontale kwesties van sociale inclusie, diversiteit en gendergelijkheid uitstekend aan door middel van een

reeks acties die in de eerste plaats aan deze onderwerpen gewijd zijn. Het gedetailleerde concept van het project kan worden beoordeeld als “waarschijnlijk aanleiding gevend tot verandering en vernieuwing”, gezien de grote transnationale acties die vallen onder de consistente dramaturgie met betrekking tot het Europees cultureel erfgoed en meesterwerken van Europese literaire werken.’

Multidisciplinaire reikwijdte
ULYSSES: A European Odyssey is geïnspireerd op Ulysses’s status als een van de mijlpalen van de Europese cultuur. De transnationale reikwijdte van het project zal multidisciplinair zijn en zal bestaan uit 14 stadsevenementen die de democratische openbare ruimten van een moderne stad in "alle lagen van de bevolking" tot leven brengen. Daarnaast worden er 18 maatschappelijke sectoroverschrijdende symposia (in elke stad één) over kunst en samenleving gehouden, zijn er 30 uitwisselingsverblijven voor kunstenaars en 18 literaire opdrachten voor een nieuw EUROPE-ULYSSES-boek, dat in 2024 gepubliceerd zal worden.
 
Het project zal in elk van de 18 steden in chronologische volgorde van de 18 hoofdstukken van de roman plaatsvinden, met een start in Athene eind september 2022, onmiddellijk gevolgd door Boedapest, Marseille, Triëst en Vilnius in het najaar van 2022. In 2023 zullen initiatieven plaatsvinden in Parijs, Berlijn, Kopenhagen, San Sebastian, Cluj, Istanbul, Zürich, Groningen, Eleusis en Oulu. Het project zal zijn reis in juni 2024 afronden in Lissabon, Dublin en Derry-Londonderry.

18 steden, 18 dringende prioriteiten
De organisatoren van ULYSSES: A European Odyssey benadrukten in hun aanvraag bij Creative Europa de 18 “dringende prioriteiten’ in de hedendaagse Europese samenleving waar Ulysses zelf de nadruk op legt. Één voor elke stad en rechtstreeks geïnspireerd door de thema's in de 18 hoofdstukken van Joyces boek. Het gaat bijvoorbeeld om: "jeugd, burgerschap & democratie", "de rol van buurtgemeenschappen in het Europa van na Covid", "verrijking door immigratie", "onze creatieve dialoog met de doden", "onze hedendaagse relatie met voedsel", "de ecologische uitdagingen waarmee onze heilige zeeën en kusten worden geconfronteerd", "opvangcentra en de vergrijzing van Europa", "de toekomst - een vrouwelijke visie", enz. Deze thema's zullen aan bod komen tijdens de 18 symposia over kunst en samenleving die door de partners van het UEO-consortium in elke stad worden georganiseerd. Van daaruit zullen de vragen en voorgestelde antwoorden worden doorgestuurd naar het grote symposium in Dublin met 309 in totaal vragen (geïnspireerd door hoofdstuk 17 van Ulysses) in Dublin op 12 en 14 juni 2024.
Partners 
Het consortium van partners uit 18 steden bestaat uit een reeks gevestigde en opkomende organisaties, waaronder drie musea, drie theaterorganisaties, een milieuproject voor burgers, een lichtfestival, twee overheidsinstanties voor cultuur en toerisme, een fotofestival en onafhankelijke kunstenaars en curatoren op het gebied van beeldende en podiumkunsten en film. De leidende partners voor het project zijn Stichting Brave New World Producties in Nederland en Arts Over Borders in Ierland.
Alle informatie over de UEO-steden, inclusief projectdata en programmadetails, wordt in september 2022 vrijgegeven.

- Arts Over Border, Dundalk, Ierland

- Onassis Foundation, Athens, Griekenland

- Museo Joyce Museum, Trieste, Italië

- Vilnius Miesto Muziejus & XWhy Agency, Vilnius, Litouwen

- Budapest Brand, Boedapest, Hongarije

- Collectif ildi ! Eldi, Marseille, Frankrijk

- Rimini Protokoll, Berlijn, Duitsland

- Donostia Kultura, San Sebastián, Spanje

- Teater Grob, Kopenhagen, Denemarken

- Gulen Gurler Hurley, Istanbul, Turkije

- Create.Act.Enjoy Association & Teatrul National din Cluj-Napoca, Cluj-Napoca, Roemanië

- Noorderlicht Festival, Groningen, Nederland

Chorus, Eleusis, Griekenland

- Lumo Light Festival, Oulu, Finland

- Arena Ensemble, Lissabon, Portugal

- Museum of Literature Ireland, Dublin, Ierland