top of page


September 2022 – Juni 2024

https://ulysseseurope.eu/
 

ULYSSES European Odyssey (UEO) is een episch project van 2022-2024 in 18 steden in 16 landen, waarbij in de openbare ruimte artistieke antwoorden worden gegeven op sociale en culturele thema's uit de 18 hoofdstukken van Ulysses van James Joyce. Tegelijkertijd wordt in elke stad een cyclus van 18 openbare symposia gehouden om 309 vragen (Ulysses, Ep. 17) op te stellen met het oog op een nieuw kunst- en maatschappijmanifest voor Europa. Het project omvat ook 30 kunstenaarsresidenties die zullen bijdragen aan een nieuw boek, Europe-Ulysses, naast 18 nieuwe schrijfopdrachten, één schrijver uit elke stad.

ACT I 2022 & ACT II 2023 brochures zijn hier te downloaden.

'Ik schrijf nu een boek gebaseerd op de omzwervingen van Odysseus. De (Homerus) Odyssee, dat wil zeggen, dient voor mij als grondplan... Het is een epos van twee rassen en tegelijkertijd de cyclus van het menselijk lichaam en een klein verhaal van een dag...
Het is ook een soort encyclopedie.'
 
JAMES JOYCE over Ulysses.

Bij de toekenning van de subsidie aan de 18 stadspartners schreef Creative Europe:
 
‘De noodzaak om Ulysses van Joyce te herontdekken als een Europees meesterwerk met een krachtige hedendaagse boodschap is bijzonder goed geschetst. Het project pakt de horizontale kwesties van sociale inclusie, diversiteit en gendergelijkheid uitstekend aan door middel van een

reeks acties die in de eerste plaats aan deze onderwerpen gewijd zijn. Het gedetailleerde concept van het project kan worden beoordeeld als “waarschijnlijk aanleiding gevend tot verandering en vernieuwing”, gezien de grote transnationale acties die vallen onder de consistente dramaturgie met betrekking tot het Europees cultureel erfgoed en meesterwerken van Europese literaire werken.’

Onze projecten

Behalve onze rol als Lead Partner van het consortium, coproduceert Brave New World Producties ook twee van de stedelijke artistieke evenementen: Μεταμόρφωση / Metamorfosea in Eleusis (als onderdeel van het Eleusis Europese Culturele Hoofdstad van Europa 2023 programma) en een Turkse tentoonstelling in Leeuwarden (als onderdeel van Noorderlicht).

Voor meer informatie kunt u ook naar het UYSSES European Odyssey website kijken: https://ulysseseurope.eu/

Tijdens de eerste vergadering van het consortium in Trieste - de eerste keer dat alle partners elkaar hebben ontmoet want het project werd tijdens de Corona epidemie ontwikkeld.

 

Achterste rij: L - R: Séan Doran & Liam Browne (Arts Over Borders IE), Jarkko Halunen (Lumo Light Festival FI), Electra Karatza (Onassis Stegi GR), James Joyce, Steven Sander (Rimini Protokoll DE), Rasa Antanavičiūtė (Vilnius Museum LT), Myles Quin (gethan&myles FR), Kees van der Meiden (Noorderlicht NL), Virginia Vassilakou (Chorus GR), Máté Gáspár (Budapest Brand HU), Maja Ries (Blaagaard Teater DK), Mariana Brandão (Arena Ensemble PT), Ben Schlepper-Connolly (Museum of Literature Ireland IE)

Voorste rij: L-R: Riccardo Cepach (Museo Joyce Trieste IT), Andreea Iacob (Act.Create.Enjoy RO), Claudia Woolgar (Brave New World Producties NL), Yannis Pappas (Chorus GR), Marco Martin (Arena Ensemble PT), Gethan Dick (gethan&myles FR).

(foto gemaakt in het Museo Joyce, Trieste en onze Turkse partner was online aanwezig)

Ulysses Cover: National Library of Ireland

PARTNERS
Het consortium van partners uit 18 steden bestaat uit een reeks gevestigde en opkomende organisaties, waaronder drie musea, drie theaterorganisaties, een milieuproject voor burgers, een lichtfestival, twee overheidsinstanties voor cultuur en toerisme, een fotofestival en onafhankelijke kunstenaars en curatoren op het gebied van beeldende en podiumkunsten en film. De leidende partners voor het project zijn Stichting Brave New World Producties in Nederland en Arts Over Borders in Ierland.

Stichting Brave New World Producties (NL) (Lead Partner)

1 Arts Over Borders (IE) (Lead Artistic Partner)
2 ONASSIS Stegi (EL)
3 Comune di Trieste (IT)
4 Vilniaus miesto muziejus (LT)
5 Xwhy / Agency of Understanding (LT)
6 Budapest Brand nZrt (HU)
7 Collectif ildi ! eldi (FR)
8 Rimini Protokoll (DE)
9 Uxío Novoneyra Fondación (ES )
10 Blaagaard Teater (DK)
11 Yalan Dünya Films (TR)
11 Asociatia Create.Act.Enjoy (RO)
12 Teatrul National Lucian Blaga din Cluj-Napoca (RO)

13 Stichting Fotografie Noorderlicht (NL)
14 Chorus Non-Profit Civil Partnership (EL)
16 Oulun Kaupunki (FI)
17 Arena Ensemble (PT)
18 Museum of Literature Ireland (IE)

Achtergrond foto: Marseille, Episode 5, Lotuseters

bottom of page