top of page

We hebben samen gewerkt met een heel leuk team, inclusief jonge makers vanuit Friesland.
Maar wie zijn ze...?

Creatieve Team

Jörg Karrenbauer, regisseur. Hij is een in Berlijn gevestigde ontwikkelaar van theatrale projecten die met niet-acteurs werkt. Werken in de openbare ruimte staat bij hem centraal.

Sinds 2005 werkt hij nauw samen met Rimini Protokoll. Samen met Stefan Kaegi bouwde hij een voormalige frigotruck om tot een mobiele publieksruimte voor 46 personen voor "Cargo Sofia-X", een stuk over het leven en werk van vrachtwagenchauffeurs. In 2009 bracht hij deze vrachtwagen naar Azië en creëerde hij nieuwe versies voor het Festival/Tokyo, het Singapore Arts Festival en de EXPO 2010. Sinds 2013 bewerkt hij de audiowalk "Remote X" in meer dan 40 steden over de hele wereld.

Romke Gabe Draaijer, assistent regisseur (1990), woonachtig in Utrecht, is acteur bij o.a. Tryater, Theater Gnaffel en Pier21 en regisseur van uiteenlopende (locatie)theatervoorstellingen als Krang (2015), De Tocht van Morgen (2016), Dodo fan Haska (2018) & Alice in Bangweer(2019).

Al vroeg wist Romke Gabe, geboren en getogen in het Friese dorpje Molkwerum, dat hij op en naast de planken verhalen wilde vertellen aan wie maar zien en horen wil. Aangestoken door een voorstelling in zijn geboortedorp begon hij als tienjarige jongen samen met basisschoolvrienden zijn eigen theatertje in een verlaten decor. Fantasieën prikkelen en verbreden, is wat hij sindsdien wil.

Naast zijn twee afgeronde studies – mbo Artiest en hbo Docent Theater – deed Romke Gabe twee keer mee aan de interne acteursopleiding van Tryater. Vanaf september 2021 is hij gestart met de Master in Theatre aan de Toneelacademie in Maastricht om zijn makerschap, en daarmee zichzelf, de komende jaren verder te onderzoeken en zo nog vele mooie dingen te gaan maken in Friesland en daarbuiten.

Janneke de Haan, dramaturg (1984) is freelance theaterregisseur en maakt muzikale locatievoorstellingen. In 2014 studeerde zij af aan de Regieopleiding (AHK). Daarvoor studeerde zij Kunsten, Cultuur en media aan de RUG en behaalde haar Master in Kunstsociologie en Dramaturgie. In 2016 ruilde zij Amsterdam in voor Friesland om haar meer te richten op het Friese theater en specifiek locatietheater. De afgelopen jaren richtte ze zich in het bijzonder op theater over het boerenleven. Deze thematiek fascineert haar. Samen met Willy van Assen bedacht zij het community-art project Molke 2.0, met het doel om boeren en burgers met elkaar in gesprek te brengen. Onderdeel van Molke 2.0 is de kleutermeedansvoorstelling De Molkwei. Deze speelt op locatie op de boerderij voor 5000 Friese kleuters, die tijdens de voorstelling op interactieve wijze leren waar melk vandaan komt. Toen Janneke werd gevraagd als dramaturg bij Cargo met het thema ‘globalisering van de melk’, heeft zij geen moment getwijfeld. Een klus die precies bij haar past! 

Dennis van Tilburg, geluidsartiest (1975) is a muzikant, theatermaker en geluidskunstenaar.
Hij is gespecialiseerd in een locatie specifieke werkmethode waarin zijn werk een sterke verbinding aangaat met plaats en tijd. Hij werkt zowel aan solo projecten alsook aan aan vele samenwerkingen. Hij heeft een fascinatie voor (zelf) onderzoek naar perceptie en bewustzijn.
Vaak gebruikt hij in zijn werk een mix van oude analoge en nieuwe experimentele techniek. Als autodidact muzikant ontwikkelde Dennis een unieke speelstijl met een mix van elektronica, live sampling en zelfgebouwde instrumenten. Zijn muziek balanceert op de grens waar het in brokken uiteenvalt en waar schijnbare losse geluiden onverwacht wonderlijke samenklank vormen.

Jurjen Jellema, videokunstenaar.

'Ik ben 26 jaar en fotograaf en filmmaker in combinatie met een nuchtere Fries te zijn en ook nogbeelddenken. Nu is dat beelddenken een prachtige eigenschap om te hebben bij het maken van beeld. Het beeld vormen voordat het vastgelegd wordt. Zo werk ik graag mee aan verschillende soorten verhalen, want dat is beeld… een verhaal vertellen.

Daarnaast ben ik ook een echt buitenmens. Ik mag graag op avontuur gaan, al is dit wandelend, met de fietsof in mijn omgebouwde kantoor op wielen; Mijn bus. Het leuke daarvan is zijn de mensen die je daarmee tegenkomt. Het contact die je maakt en soms een kijkje krijgt in een andermans leven. Ook dat kun je een moment opname noemen. 

Performance Team

Willem Overwijk, vrachtwagenchauffeur. Geboren uit Friese ouders in de Noordoostpolder en opgegroeid in Marknesse.

‘Ik heb 1 broer en 5 zussen waarvan ik de 5e ben. School en Willem was een ongelukkige combinatie: op kleuterschool vocht ik al met juf. Ha Ha.Eindelijk ging ik op 16 jarige werken als bijrijder op de vrachtwagen. Na het behalen van mijn vrachtwagen rijbewijs ben ik op mijn 21e internationaal gaan rijden.

Tijdens mijn huwelijk trotse vader van 3 kinderen geworden en allen woonachtig in Friesland waar ik op mijn 23e ben gaan wonen. Na mijn scheiding in 1994 ging ik helemaal los als chauffeur, wekenlang van huis naar verre oorden.

Speciaal transport was het mooist! Dat komt allemaal wat preciezer vanwege de afmetingen van de lading. De laatste 10 jaar werd het steeds minder leuk.

Werkgever haalde Russen, Roemenen, Polen enz. om de lange ritten te doen terwijl de Nederlandse chauffeurs dichterbij bleven.

Een lieve vriendin, verhuizing en rust in de kont maakten dat ik steeds meer thuis wilde zijn.

We wonen afgelegen temidden van reeën, damherten, vossen, dassen en wie weet binnenkort wolven...... Niemand heeft last van onsen andersom. We kunnen mooi ons gang gaan.’

Louw Hacquerbord, vrachtwagenchauffeur. 'Mijn naam is Louwrens Hacquebord, in de omgang wordt ik meestal Louw genoemd. Binnenkort wordt ik 76 en ben sinds een half jaar met pensioen.
Toen ik 50 werd heb ik een Sabbatical genomen.  In dat jaar werd ik weer onrustig en ben een transportbedrijf begonnen. De eerste combinatie was vervoer van bulk goederen. In dit werk zit veel spanning en daar hou ik juist van. Door Europa met poederachtige goederen zoals melkpoeder / granulaat / zout / suiker etc. 
Daarna kreeg ik contact met iemand die humanitaire transporten aan het opzetten was. Dat trok me wel aan, in de 1e plaats het doel en de 2e plaats het avontuur. Zo heb ik alle landen van Oost Europa gezien met de wachttijden aan de grens. 
Ik het gereden van het hoge noorden van Noorwegen tot Antalya in Turkije en van St.Petersburg tot Dublin in Ierland. Alle Ferry’s gehad van Europa, wat wil je nog meer.
Momenteel speelt CARGO Shanghai - Friesland hier op in, wil je meer horen…zeker de moeite waard.'

Tjalling Rodenhuis, melkveehouder. Geboren in Rauwerd op 16-05-1966.
‘In augustus dat jaar zijn mijn ouders verhuisd naar Jorwert en is mijn vader boer geworden op It Noard 1 in Jorwert. Na de lagere school ben ik naar het A.O.C. gegaan in Leeuwarden en daarna
naar de M.A.O. in Leeuwarden. Na de militaire dienstplicht ben ik voor een half jaar afgereisd naar Amerika om in de staat Texas op een boerderij te melken.
Toen ik terugkwam ben ik met mijn vader in maatschap gegaan.
Mijn vader is gestorven in 1996 en ik heb toen het bedrijf met mijn moeder doorgezet. Ik heb het bedrijf overgenomen in 2003 en woon samen met mijn partner Nina Schaper en onze zonen Jelle (17 jaar) en Harm (13 jaar) op de boerderij.
We melken 50 koeien, nu op biologische wijze.  Ik ben een liefhebber van weidevogels en onze bedrijfsvoering is er tevens op gericht dat we de weidevogels in stand proberen te houden.’

Klaas van Dijk, melkveehouder. 'Mijn naam is Klaas van Dijk, ik ben 60 jaar geleden geboren in Wijk bij Duurstede. Mijn ouders hadden daar een gemengd bedrijf. In 1970 ben ik met mijn ouders en twee zussen verhuisd naar Britswert, waar we 40 koeien in een grupstal molken. In 1975 is er een ligboxstal gebouwd waar zo’n 60 koeien gemolken werden. Begin jaren 90 heb ik het bedrijf overgenomen van mijn ouders.

In 2003 ben ik getrouwd met Janet, die vier kinderen uit een vorig huwelijk meebracht. Samen hebben we nog drie zoons gekregen. Inmiddels zijn de oudste vier kinderen uitgevlogen.

Omdat de aantallen vee en de hectares land groeiden, hebben wij besloten in 2010 een nieuwe stal voor de melkkoeien te bouwen. De koeien hebben nu voldoende ruimte en comfort. Ons bedrijf is een gezinsbedrijf. Janet werkt op vaste basis mee en de kinderen springen in waar nodig.'

Lico Lee, zangeres. Lico is een populaire Chinese zangeres in Nederland.

De afgelopen jaren woonde ze veel grootschalige vieringen van traditionele Chinese festivals bij, zoals het nieuwe jaar, het Mid-Autumn Festival en de Nationale Dag in Nederland, die de harten van de Chinese gemeenschap in Nederland veroverden, en ook erg populair was onder de Nederlands.

Ze heeft ook prijzen voor professionele zangers gewonnen. In 2012 won ze de derde plaats in de Phoenix TV Singer Competition en in 2013 won ze het kampioenschap in de Dutch Young Singer Contest. Naast haar zang is Lice ook administratief manager in een Chinese supermarkt!

Renjiao Cui, zangeres. Ze is de uitvoeringspartner van Lico Lee, is een ervaren gushing speler (Chinees muziekinstrument) die ze bespeelt wanneer ze optreedt met Lico.

Show Technisch Team

Evelyn Dalman, Vrijwilligers coördinator en show operator. 'Hoi! Ik ben geboren en getogen in het mooie Friesland. Ondanks het feit dat ik een trotse Friezin ben en ik me hier altijd heel erg thuis heb gevoeld, heb ik ook met beide handen alle kansen aangegrepen die op mijn pad kwamen om andere steden en landen te ontdekken. Ik heb International Business and Languages gestudeerd in Groningen, tijdens deze studie heb ik een minor gedaan in Almería en verschillende stages in Amsterdam. Verder heb ik mooie reizen mogen maken naar bijvoorbeeld Lapland, Hong Kong en Zanzibar. Reizen en daarbij nieuwe talen leren en culturen ontdekken is wat ik het liefste doe! Maar nu ben ik weer een tijdje terug op de thuisbasis, en ook dat vind ik heerlijk. Al helemaal nu ik mijn steentje mag bijdragen aan het tonen van deze mooie provincie aan publiek tijdens CARGO Shanghai - Friesland. En dat samen met een top team!'

Rob van der Meijden, technicus. 'Ik ben 66 jaar oud en sinds enige tijd met pensioen.
Ik ben geboren in Den Haag maar woon alweer meer dan 42 jaar in Friesland.
Vele jaren heb ik vooral als metaalbewerker in de machinebouw in gewerkt maar omdat ik een brede belangstelling heb ben ik me ook in allerlei andere zaken gaan verdiepen.
Zo heb ik ooit een opleiding gevolgd  tot fotograaf aan de fotovakschool en heb c.a. 15 jaar vooral trouwreportages gedaan naast mijn reguliere baan in de metaal. Later ben ik computers gaan repareren en heb ik iets gedaan met grafisch werk. Al vele jaren ben ik geïnteresseerd in toneel en theater en vooral ook de techniek die daar bij gebruikt wordt. Ik werkte aan Fuerza Bruta en de nieuwste productie waaraan ik mag meewerken is dus nu CARGO Shanghai - Friesland, ik ervaar dit als een mooie nieuwe uitdaging en heb er veel zin in.'

Jelle van Abbema, technicus. 'Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in theatertechniek en de werking van elektronische apparaten. Zo heb ik de techniek verzorgd bij mijn eigen eindmusical (2012) en heb ik meerdere jaren als vrijwilliger bij lokale producties geholpen. Eind 2018 ben ik als ZZP’er begonnen en werk ik mee aan middelgrote producties zoals het Iepenloftspul Jorwert. Vanuit mijn interesse in elektronica ben ik begonnen met de opleiding HBO Elektrotechniek aan de NHLStenden te Leeuwarden. Inmiddels ben ik aan het afstuderen en hoop ik voor de laatste CARGO Shanghai - Friesland voorstelling mijn diploma te hebben behaald.'

Project Fondsenwerver

Gerrie Visser
 

Gerrie Visser is als zzp-er werkzaam op het gebied van fondsen- en subsidiewerving en het adviseren daarover. Haar ervaring op dit gebied heeft ze opgedaan bij Leeuwarden-Friesland Europese Culturele Hoofdstad 2018 en daarvoor als subsidiespecialist voor samenwerkingsverbanden van overheden en voor ondernemers.   Voor LF2018 heeft zij de fondsencoordinatie verzorgd en vanuit die hoedanigheid met diverse culturele makers samengewerkt in het beschrijven van hun plannen voor specifieke fondsen, het (mee) aanvragen daarvan en ook zorg dragen voor de (financiële) afwikkeling van aanvragen en toezeggingen. 

Friesland ook na 2018 cultureel goed op de kaart blijven zetten, voor inwoners en gasten. Dat is zeker een ambitie die ze na haar ervaringen bij LF2018 heeft over gehouden. Of dat nou met lokale amateurs,  landelijke professionals is of met internationale gezelschappen.

Daarnaast is ze werkzaam als projectleider voor de ontwikkeling van Natuurinclusieve Landbouwprojecten.  Daarbij is ze oa verantwoordelijk voor proces en financiering.
De combinatie landbouw en cultuur lijkt niet logisch, maar ze vertelt u  graag een keer waarom dit minder onlogisch is dan het lijkt.

Gerrie werkte als de fondsenwerver voor twee van onze projecten: Fuerza Bruta en CARGO Shanghai-Friesland.

bottom of page