top of page

Μεταμόρφωση / MetamorphoSEA

Try-out
25 September
 
Opening
26 September

Performances
26, 27, 29 & 30 September, 2023
 
Taal
Engels & Grieks

Locatie & tijd
Show: 19:00 – 21:30
Ontmoetingsplek: Eleftherias (Freedom) Square, 192 00, Eleusis
Vlycha Public Space


Kaarten
Gratis toegang na reservering via deze link.

Dit culturele project - Μεταμόρφωση / MetamorphoSEA - en onderdeel van 2023 Eleusis Europese Culturele Hoofdstad en richt zich op milieukwesties. Het project wordt geleid door een Nederlandse regisseur, Sjoerd Wagenaar, oprichter van Peer Group en nu een onafhankelijk theaterregisseur en creatief denker. 

Het idee is om een strand aan te leggen op de pier en de kust van Eleusis rond het zogenaamde kerkhof van gedumpte schepen. Het kan tijdelijk zijn. Wie weet - misschien wordt het uiteindelijk permanent. Maar laten we deze kleine stap zetten, samen met de plaatselijke gemeenschap, en een strook kustlijn terugwinnen. Laten we een betere toekomst laten zien. Laten we de autoriteiten inspireren om eindelijk het kerkhof te ruimen.

De 'begraafplaats' ligt tussen de raffinaderij en de cementfabriek van de stad. Samen hebben zij dit stuk van de kustlijn van de stad gestolen. Twee van de basisingrediënten van cement zijn zand en zeeschelpen. Precies wat nodig is om een strand te maken.

Heel vaak is de stem van de activist er een van schreeuwen en klagen. Van woede en frustratie. En al te vaak leidt dit tot niets meer dan demonstraties die de zaak niet vooruithelpen. Inderdaad isoleren activistische demonstraties vaak gemeenschappen, vervreemden ze de lokale overheid en brengen ze weinig of niets vooruit.

 

Maar stel je een positieve stem voor. Een frisse en creatieve stem. Een stem die werkt aan oplossingen, een nieuwe visie.Een stem die inspireert?

Stelt u zich eens voor dat honderden mensen, uit heel Eleusis en de omliggende kuststrook, uit heel Griekenland, de oude heilige weg van Athene naar Eleusis bewandelen met een handvol zand.Een hoed gevuld met zeeschelpen.En een hart vol hoop.
Stel je voor dat al die mensen op een afgesproken dag in 2021 samen zouden komen en hun zand, hun schelpen op de pier en op het vervuilde strand bij het kerkhof zouden gooien.

Stel je voor dat je bomen plant op de pier. Bomen langs het stuk 'strand' bij de gedumpte schepen.
Stel je voor dat er een bos groeit naast de vervuilde zeeën.
Stel je een strand voor, gemaakt van alle mooie stranden van Griekenland. In Eleusis.
Stel je de hoop voor die deze positieve actie de inwoners van Eleusis zou kunnen bieden.


Bomen zijn een teken van hoop, van verjonging. Kijk rond in de wereld. Mensen gebruiken bomen en groen om vervuilde of desolate omgevingen nieuw leven in te blazen, opnieuw zuurstof te geven.

Stel je een bos en een strand voor bij de begraafplaats van gedumpte schepen in Eleusis.
Stel je het feest voor dat zou volgen!
Het zou misschien van korte duur zijn, maar het zou een symbool van hoop zijn in een wanhopig landschap. 

Het is een gezamenlijk project van Chorus (GR) en Brave New World Producties naar aanleiding van de selectie van beide organisaties voor het Tandem Europees Cultureel Programma. Bij het project zijn een Nederlands en een Grieks creatief team betrokken, waarbij bilaterale professionele capaciteitsopbouw in het project is ingebouwd. Het project maakt ook deel uit van ons pan-Europees project: ULYSSES Europese Odyssee (UEO), waarbij 18 steden in Europa betrokken zijn. Met Ulysses, het meesterwerk van James Joyce, als inspiratie en springplank, is UEO een verkenning van hedendaagse kwesties in Europese steden vandaag - een culturele Olympische fakkel die van juni 2022 tot juni 2024 duurt. Eleusis is gekoppeld aan episode 14 in Ulysses, waarbij milieukunsten worden gebruikt om de ecologische uitdagingen te verkennen waarmee onze heilige zeeën en kusten worden geconfronteerd.

Het project is in het programme van Eleusis Europese Culturele Hoofdstad 2023.

CREATIEF TEAM

Regisseur: Sjoerd Wagenaar (NL)
Assistent regisseur: Seta Astreou Karides (GR)

Schrijver / Dramaturg: Manolis Tsipos (GR)
Lichtontwerper: Valentina Tamiolaki (GR)
Geluidsontwerper: Dennis van Tilburg (NL)
Decor- en kostuumontwerper: Dido Gkogkou (GR)
Video Projectie Ontwerper: Jurjen Jellema (NL)
Performers (NL) Jolanda Bazzi & Laila el Bazi 

Performers (GR): Spyros Detsikas, Ioanna Karategou, Iro Karra,
Isabella Kassimati & Theodore Vrachas (GR)

Met financiële steun vanuit
Lokale partner
bottom of page